Fotografia de nunta

1. Creează o "listă a subiectelor" 
Roagă cuplul să se gândească dinainte la momentele pe care le-ar plăcea să le capturezi în ziua respectivă şi alcătuieşte o listă pentru a le putea reţine pe toate. Asta va fi de ajutor în cazul fotografiilor de familie. N-ar fi prea plăcut să primeşti înapoi fotografiile şi să realizezi că nu ai fotografiat fericitul cuplu împreună cu bunica!

2. Coordonarea fotografiilor de familie
Momentul pozelor de familie este destul de stresant. Oamenii se duc încolo şi încoace, tu nu reuşeşti să îţi dai seama de diversele afilieri familiale aflate în joc, iar nuntaşii sunt în "spirit festiv" (şi, de cele mai multe ori, au consumat câteva spirtoase), până la punctul în care totul culminează cu un haos total. Roagă cuplul să desemneze un membru al familiei (sau câte o parte pentru fiecare familie) care să fie "regizorul" cadrului. Aceştia îi pot convoca pe toţi, îi ajută să intre în cadru şi pun lucrurile în mişcare astfel încât cuplul să se poată întoarce la petrecere.

3. Cercetează locaţia
Vizitează diversele locaţii unde vei fotografia înainte de ziua cea mare. Deşi, cu siguranţă că majoritatea profesioniştilor nu fac asta, poate fi de un real ajutor să ştii unde te duci, să îţi faci o idee despre câteva poziţii pentru poze şi să îţi dai seama de cum poate fi valorificat rolul luminii. "Cea mai bună metodă de a-i cuprinde pe toţi în cadru este să aduci mireasa şi mirele acolo şi să ai câţiva adjuvanţi care să îi adune pe toţi în direcţia respectivă".

Fotograf Nunta Bucuresti


 4. Pregătirea este esenţială
Sunt atâtea lucruri care pot merge prost în ziua nunţii aşa că este nevoie să fii bine pregătit. Fă-ţi un plan de rezervă (în caz de vreme rea), încarcă-ţi bateriile, cardul de memorie trebuie sa fie gol, gândeşte-te la rute şi timpul necesar pentru a ajunge în diverse locuri şi fă-ţi un itinerar pentru întreaga zi, pentru a şti în fiecare moment ce se va întâmpla în continuare. Dacă poţi, participă şi la repetiţia ceremoniei, de unde vei putea culege numeroase informaţii cu privire la posibilele poziţii din care poţi fotografia: lumina, succesiunea cronologică a ceremoniei, etc. "Roagă cuplul să desemneze un membru al familiei, care să fie "regizorul" cadrului. Acesta îi pot convoca pe toţi, îi ajută să intre în cadru şi pune lucrurile în mişcare astfel încât cuplul să se poată întoarce la petrecere".

5. Stabileşte pragul aşteptărilor împreună cu cuplul
Prezintă-le stilul tău de lucru. Află ce doresc ei să realizeze, câte fotografii doresc, care sunt momentele cheie pe care vor să le imortalizeze, în ce formă vor fi pozele folosite (print etc). Dacă ai un onorariu pentru eveniment, asigură-te că se ajunge la o înţelegere asupra preţului de la bun început.

6. Închide sunetul camerei tale
Beep-urile din timpul discursurilor, al sărutului sau al jurămintelor nu vor aduce nimic bun evenimentului. Opreşte sunetul în prealabil şi păstrează-l închis.

7. Prinde detaliile fine
Fotografiază inelele, spatele rochiilor, pantofii, florile, aranjamentele de pe mese, meniurile, etc. Toate acestea te vor ajuta să conferi albumului final o dimensiune suplimentară. Răsfoieşte revista Photo magazine pentru puţină inspiraţie.

8. Foloseşte două camere
Cerşeşte, închiriază sau fură o cameră foto suplimentară pentru ziua respectivă - pregăteşte-o cu o lentilă diferită. Încearcă să fotografiezi cu o lentilă de unghi amplu (excelentă pentru fotografii spontane şi în spaţii restrânse, mai ales înainte ceremonie, în stadiul în care încă se mai fac pregătiri) şi cu o lentilă de distanţă focală mai lungă (poate fi la îndemână una de aproximativ 200mm, dacă poţi obţine una, dar poate fi utilă şi una de 70-200mm).

9. Gândeşte-te la posibilitatea unui al doilea fotograf
Poate fi o strategie nemaipomenită să chemi un al doilea fotograf, de rezervă. Nu te vei mai foi atât de mult în timpul ceremoniei şi al discursurilor, unul se va putea concentra asupra fotografiilor formale, iar celălalt va surprinde cadrele spontane. În plus, îţi va mai lua din presiunea de a fi "singurul şi unicul" care fotografiază totul!

10. Fii îndrăzneţ, dar nu inoportun
Timiditatea nu te va ajuta să surprinzi esenţialul - uneori trebuie să fii curajos pentru a captura un moment. Totuşi, încadrarea în timp este totul, iar pre-planificarea ocupării unei poziţii oportune în momentele cheie este importantă, pentru a nu deranja desfăşurarea evenimentului. În timpul unei ceremonii încearcă să te muţi în jur de cel puţin 4-5 ori, sincronizându-te cu cântecele, slujbele şi prelegerile prelungite. În timpul şedinţelor de fotografie formală fii îndrăzneţ, concentrează-te pe ceea ce vrei să obţii şi cere acest lucru de la cuplu şi de la nuntaşii lor. Tu eşti cel care dirijează spectacolul în acest moment al zilei şi trebuie să menţii totul sub control.

11.Învaţă să foloseşti lumina difuză
Abilitatea de a refracta sau de a difuza lumina unui blitz este esenţială. Vei constata că în multe biserici lumina este foarte slabă. Dacă ţi se permite să foloseşti un blitz (unele biserici nu îngăduie acest lucru) gândeşte-te dacă refracţia blitzului va fi de folos (nu uita că dacă foloseşti blitzul pe o suprafaţă colorata, va adăuga o tentă colorată întregii fotografii) sau dacă doreşti să cumperi un dispozitiv de difuzare a luminii blitzului pentru a o face să fie mai delicată. În cazul în care nu poţi folosi un blitz, va trebui fie să foloseşti o lentilă rapidă la o apertură (un unghi de deschidere) mare şi/sau să măreşti ISO-ul. O lentilă cu stabilizare de imagine ar putea de asemenea ajuta.

12.Fotografiază în RAW
Probabil, majoritatea cititorilor cred că nu dispun de timpul necesar pentru a fotografia în RAW, datorită procesării suplimentare, însă o nunta este o ocazie adecvată întrucât oferă un grad mai mare de flexibilitate în manipularea fotografiilor, ulterior realizării lor. Nunţile îi pot confrunta pe fotografi cu situaţii dificile de iluminare, ce vor rezulta în nevoia de a manipula expunerea şi egalizarea albului după efectuarea fotografiei. RAW te va ajuta considerabil în acest sens.

13. Rulează-ţi fotografiile la petrecere Unul dintre lucrurile nemaipomenite pe care le oferă fotografia digitală este caracterul său imediat ca mijloc de comunicare. Unul dintre lucrurile grozave, folosit tot mai mult în ultima vreme de fotografi, este amplasarea unui laptop la recepţia de seară, încărcarea fotografiilor făcute în ziua respectivă şi rularea lor ca slideshow în decursul serii. Se adaugă astfel un element distractiv către finalul zilei.

14. Ia în considerare fondul
Una dintre provocările nunţilor este că oamenii se împrăştie în toate părţile, inclusiv în fondul fotografiilor tale. Mai ales în cazul pozelor formale, scanează zona în care vor fi făcute pentru a găsi dinainte un fond bun. Vei căuta în mod ideal zone descongestionate şi locaţii mai umbrite, departe de lumina directa a soarelui, unde este mai puţin probabil ca vreo mătuşă mai planturoasă să hoinărească pe fondul cadrului.

15. Nu îţi şterge "greşelile"
Prima tentaţie cu aparatul digital este să îţi verifici fotografiile pe parcurs şi să le ştergi pe cele care nu au ieşit bine. Problema cu această atitudine este că se poate să scapi tocmai de unele dintre cele mai interesante imagini, care ar putea fi valorificate cu succes. Nu uita că imaginile pot fi decupate sau manipulate mai târziu, în vederea obţinerii unor fotografii mai apropiate de zona artistică, mai abstracte, şi care pot conferi un punct de interes albumului final.

16. Schimbă perspectiva
Fii mai creativ în fotografiile tale. Deşi majoritatea imaginilor din albumul de final vor fi probabil destul de "normale", surprinzând posturi formale, asigură-te că amesteci un pic lucrurile luând cadre de jos, de sus, la unghiuri mari etc.

Fotograf Nunta Bucuresti


"Timiditatea nu te va ajuta să surprinzi esenţialul - uneori trebuie să fii curajos pentru a captura un moment".

17. Fotografiile de grup
Pentru a prinde pe toata lumea care este în aşteptare unui cadru, trebuie să găseşti un loc unde să te poţi urca pentru a fi deasupra tuturor, imediat după ceremonie. Acest lucru ar putea însemna să faci rost de o scară înaltă, să foloseşti un balcon sau să te caţeri pe un acoperiş. Avantajul de a te căţăra undeva sus este că vei surprinde feţele tuturor în cadru şi că poţi introduce multe persoane în fotografie. Cheia este să îi faci pe toţi să vină repede în locul în care vrei tu şi să fii gata să faci fotografia fără ca ceilalţi să trebuiască să stea în locul respectiv prea mult. Cea mai bună metodă de a-i cuprinde pe toţi în cadru este să aduci mireasa şi mirele acolo şi să ai câţiva adjuvanţi care să îi adune pe toţi în direcţia respectivă.

18. Blitz de umplere
Când faci fotografii afară, după o ceremonie sau în timpul fotografiilor formale, vei dori probabil să păstrezi blitzul pornit pentru a da un pic de saturaţie, de umplere cu ajutorul blitzului. Încearcă să îl diminuezi puţin, cu o unitate sau două, pentru ca fotografiile să nu fie supra-luminate. Pe de altă parte, în special în condiţii de luminare din spate sau la amiază, când poate există multă umbră, efectul de umplere prin blitz este absolut necesar.

19. Opţiunea de fotografiere continuă
Abilitatea de a fotografia în succesiune rapidă este foarte la îndemână în ziua nunţii, aşa că setează-ţi camera pe modul de fotografiere continuă şi foloseşte-l ca atare. Uneori, tocmai imaginea imediat următoare celei formale este cea care captează într-adevăr momentul, pentru că toată lumea este relaxată!

20. Aşteaptă-te la ce este mai puţin probabil şi distrează-te
Lucrurile care pot merge prost se dovedesc a fi de cele mai multe ori cele mai bune părţi ale zilei: cavalerul de onoare nu poate găsi inelul, începe să toarne tocmai când se încheie ceremonia, mirele uită să îşi închidă fermoarul la pantaloni, domnişoara de onoare se aşează chiar în mijlocul rândului sau mireasa nu îşi poate aminti jurământul. Aceste momente te pot face să te panichezi; uneori însă chiar aceste situaţii sunt cele care dau tot ce este mai frumos în ziua nunţii şi care fac obiectul amintirii miresei şi mirelui. Încearcă să le capturezi şi ai putea obţine imagini amuzante, care rezumă în mod fidel ziua.
Nunţile sunt pentru a sărbători, în mod normal ar trebui să fie distractive. Cu cât te distrezi mai mult ca fotograf al nuntii, cu atât vor fi mai relaxaţi cei pe care îi fotografiezi. Probabil că cea mai bună cale de a relaxa oamenii este să zâmbeşti. Avertisment: se prea poate sa vii de la nunţile pe care le fotografiezi cu febră musculară la fălci şi la obraji din cauza acestei strategii.